Het boek ‘Ook negers kijken uit het raam’ heeft de gemeenschap niet onberoerd gelaten. Rookbommen zijn gegooid en mensen zijn in de pen geklommen. Voor een kleine selectie aan verstuurde ontvangen ingezonden brieven verwijs ik u naar de volgende alinea.

Ja hallo, ik vind dus dat de titel ‘ook negers kijken uit het raam’ echt helemaal nergens op slaat. Bovendien is het ook racistisch en stigmatiserend. Ik heb een neef, Giangelo, en dat is toevallig een neger en die kijkt helemaal nooit uit het raam. Ik heb het hem vorige week nog gevraagd en toen zei hij ook dat ie nooit uit het raam keek. Nou komt dat misschien wel omdat Giangelo al vanaf zijn geboorte blind is, maar toch. Ik wil dus even zeggen dat jullie niet zomaar iedereen over een kam moeten scheren. Dat kan echt niet. Verder wil ik zeggen dat ik het boek wel erg leuk vond. Groetjes, Willem uit Barneveld.

Beste Willem,

Dank je wel voor je brief. Wij willen graag duidelijk maken dat de titel niet te letterlijk moet worden genomen. Eerder met een korreltje zout. Wij weten heus wel dat niet alle negers uit het raam kijken. Sommige negers hebben bijvoorbeeld geen raam, of zijn, zoals Giangelo, hartstikke blind. Ook komt het voor dat negers de voorkeur geven aan de gordijnen dicht en daardoor niet uit het raam kunnen kijken.  Alle grote internationale onderzoeken op dit gebied hebben echter aangetoond dat negers wel steeds vaker uit het raam kijken. Je zou kunnen zeggen dat er sprake is van een tendens. Vandaar de titel.

Hartelijke groet (ook aan Giangelo), de auteur.

Aan de auteur van dit boek,

Ik heb hartelijk moeten lachen om uw boek. En de titel is ook echt spot on. Ik ben in mijn vrije tijd glazenwasser en toen ik vorige week in Rotterdam glazen was wezen wassen, zag ik een neger een boek lezen in zijn luie stoel. Ik zwaaide en toen zwaaide hij terug. Toen moest ik meteen aan dit boek denken. Ik dacht ‘Haha hadden die gasten toch gelijk, ze doen het echt!!!!!’ Vr.Gr. Sebastiaan de Ruijter.

Beste Sebastiaan,

Leuk verhaal joh.

Groet, de schrijver

Geachte heer/mevrouw,

Ik zag uw boek ‘ook negers kijken uit het raam’ liggen bij de boekwinkel en toch vroeg ik me af wat u daar precies mee bedoelde. Kijken ze dan naar buiten? Of juist naar binnen? Door een etalageruit bijvoorbeeld? Alvast bedankt de moeite.

Met vriendelijke groet,

Peter in ’t Veld. (Amsterdam)

Geachte heer In ‘t Veld,

Dat is een wonderbaarlijk goede vraag voor iemand die Peter heet. Wij bedoelen inderdaad dat negers UIT het raam kijken. Van binnen naar buiten dus. Bovendien, zoals u zelf al schrijft, gaat het in het geval van een etalage om een ruit en geen raam. Of negers ook door ruiten kijken is helaas nog niet onderzocht. Hopelijk is dit voldoende antwoord op je vraag, wij kunnen er niks beters van maken.

Groeten, de schrijver.